История и традиция…

История и традиция…

Малко за истинското италианско кафе еспресо..

Всички знаем, че италианците са царе в отглеждането и приготвянето на кафе.. със силен, ободряващ и вдъхновяващ аромат, горчив, понякога дори тръпчив вкус, но винаги с богат и наситен послевкус. Освен всичко това, автентичното италианско еспресо притежава и още много други качества. Това е най-популярната напитка на света, без която не можем, напитка, приготвяна от фантастично изпечените семена на най-добрите видове кафеено дърво, отглеждани в над 70 страни по света. В днешно време суровото кафе на зърна е една от стоките с най-голямо значение за международната търговия. През 2004 година то се превръща в най-важният селскостопански износен продукт за 12 държави, а през 2005 година става седмият по стойност легален селскостопански износен продукт в света. Говори се, че ободряващият и тонизиращ ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което започва да се разпространява и отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на 15 век и се отнася за суфийските общности в Йемен.

img_mondobarb-ethiopia

В Италия кафето се появява за пръв път в средата на 17 век, когато няколко венециански търговци узнават за чудотворното му въздействие върху организма. През далечната 1645 г. във Венеция, на площад „Сан Марко“ бива открито първото кафене – „Кафе Флориан“. Още с първото си посещение там, италианците се влюбват в кафето, така тази напитка се превръща в неразделна част от тяхното ежедневие. Плодовете на кафееното дърво, които съдържат кафе зърната, се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Двата най-често отглеждани вида са Coffea Arabica и Coffea Canephora, които са известни oще и като робуста. И двата вида биват отглеждани главно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. След като узреят плодовете се обират, обработват и изсушават по специална италианска традиция. След това семената се изпичат в различна степен и според търсения вкус, за да се получи ароматната напитка кафе.. Оттогава, до днес италианците превръщат приготвянето й в цяло изкуство. 

Традиции в пиенето на кафе по света…

В различните страни кафето се приготвя и поднася по различен начин на ценителите на топлата напитка. Ето и няколко любопитни традиции от различни краища на земното кълбо.

Еспресо в Йемен

655-402-tursko-kafe

Доброто турско кафе трябва да е ситно смляно. Вари се в джезве, което се вдига 7 пъти от огъня, преди течността да е кипнала. В Йемен го пият на три глътки: „Първата – горчива като живота, втората – сладка като любовта, а третата – загадъчна като смъртта“. Пиенето на кафе е важна част от турския живот, този т.нар. обичай е част от „културното наследство“ на страната.

Италианско еспресо

immagine-2-caffè-espresso (1)

Ако си поръчате кафе в Италия, ще получите мъничка чашка с изключително силно късо еспресо, което италианците пият набързо, и на крак. Напитки като капучино естествено се предлагат, но обикновено местните ги пият само сутрин.

Ирландско кафе

Irish-Coffee

Известното по цял свят ирландско кафе се приготвя във високи стъклени чаши със столче. Те трябва да са предварително затоплени. На дъното се поставят 1-2 лъжички кафява захар, после се налива капачка уиски и се разбърква, докато захарта се разтвори. Налива се и кафето, като чашата не се пълни до горе, за да остане място за разбитата сметана.

Кафезиньо в Бразилия

В Бразилия кафето се сервира с шоколад и горещо мляко. Това е рецептата за “кафезиньо”, както го наричат там. В Сао Паоло дори има бронзов паметник на кафееното дърво.

Santo-Grão

Кафето на Карибите

На Карибите към кафето добавят ванилия и канела, заедно с малко изсушена кора от портокал, преди да го сложат да се вари. Продуктите се смилат добре и след това се кипват на бавен огън.

316750-1600x900