Малко за истинското италианско кафе еспресо..
Всички знаем, че италианците са царе в отглеждането и приготвянето на кафе.. със силен, ободряващ и вдъхновяващ аромат, горчив, понякога дори тръпчив вкус, но винаги с богат и наситен послевкус. Освен всичко това, автентичното италианско еспресо притежава и още много други качества. Това е най-популярната напитка на света, без която не можем, напитка, приготвяна от фантастично изпечените семена на най-добрите видове кафеено дърво, отглеждани в над 70 страни по света. В днешно време суровото кафе на зърна е една от стоките с най-голямо значение за международната търговия. През 2004 година то се превръща в най-важният селскостопански износен продукт за 12 държави, а през 2005 година става седмият по стойност легален селскостопански износен продукт в света. Говори се, че ободряващият и тонизиращ ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което започва да се разпространява и отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на 15 век и се отнася за суфийските общности в Йемен.
В Италия кафето се появява за пръв път в средата на 17 век, когато няколко венециански търговци узнават за чудотворното му въздействие върху организма. През далечната 1645 г. във Венеция, на площад „Сан Марко“ бива открито първото кафене – „Кафе Флориан“. Още с първото си посещение там, италианците се влюбват в кафето, така тази напитка се превръща в неразделна част от тяхното ежедневие. Плодовете на кафееното дърво, които съдържат кафе зърната, се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Двата най-често отглеждани вида са Coffea Arabica и Coffea Canephora, които са известни oще и като робуста. И двата вида биват отглеждани главно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. След като узреят плодовете се обират, обработват и изсушават по специална италианска традиция. След това семената се изпичат в различна степен и според търсения вкус, за да се получи ароматната напитка кафе.. Оттогава, до днес италианците превръщат приготвянето й в цяло изкуство.
Традиции в пиенето на кафе по света…
В различните страни кафето се приготвя и поднася по различен начин на ценителите на топлата напитка. Ето и няколко любопитни традиции от различни краища на земното кълбо.
Еспресо в Йемен
Доброто турско кафе трябва да е ситно смляно. Вари се в джезве, което се вдига 7 пъти от огъня, преди течността да е кипнала. В Йемен го пият на три глътки: „Първата – горчива като живота, втората – сладка като любовта, а третата – загадъчна като смъртта“. Пиенето на кафе е важна част от турския живот, този т.нар. обичай е част от „културното наследство“ на страната.
Италианско еспресо
Ако си поръчате кафе в Италия, ще получите мъничка чашка с изключително силно късо еспресо, което италианците пият набързо, и на крак. Напитки като капучино естествено се предлагат, но обикновено местните ги пият само сутрин.
Ирландско кафе
Известното по цял свят ирландско кафе се приготвя във високи стъклени чаши със столче. Те трябва да са предварително затоплени. На дъното се поставят 1-2 лъжички кафява захар, после се налива капачка уиски и се разбърква, докато захарта се разтвори. Налива се и кафето, като чашата не се пълни до горе, за да остане място за разбитата сметана.
Кафезиньо в Бразилия
В Бразилия кафето се сервира с шоколад и горещо мляко. Това е рецептата за “кафезиньо”, както го наричат там. В Сао Паоло дори има бронзов паметник на кафееното дърво.
Кафето на Карибите
На Карибите към кафето добавят ванилия и канела, заедно с малко изсушена кора от портокал, преди да го сложат да се вари. Продуктите се смилат добре и след това се кипват на бавен огън.